Allergenen

Op het etiket van cosmetica tref je in de lijst met ingrediënten aan het eind vaak de zogenaamde allergenen aan. Die allergenen zijn stofjes die in essentiële oliën verstopt zitten. Die essentiële oliën worden in cosmetica gestopt om het product een natuurlijke geur te geven of zelfs omdat er heilzame effecten van worden verwacht. Hoewel de meeste essentiële oliën in planten voorkomen zullen de meeste toch ook synthetisch worden geproduceerd.

In 1999 heeft de Europese Unie 26 stofjes (plus sulfiet) aangemerkt als potentiële allergenen. Die keuze was nauwelijks op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd en het blijkt dat veel meer soortgelijke stofjes dezelfde (of zelfs meer) effecten op de menselijke huid hebben. Zelfs de EU noemde het een pragmatisch besluit omdat er geen bekende grenswaarden zijn voor ieder van deze allergenen. Het stelt gebruiker slechts in staat producten te vermijden waarin deze allergenen aanwezig zijn.
Toegestaan
Het is verplicht om elk van deze stofjes op lijst van ingrediënten te vermelden als de concentratie meer is dan 0,001% in leave-on producten en 0,01% in rinse-off producten.

Als je het lastig vindt om de juiste berekening te maken: Ik heb een eenvoudig excel-rekenprogramma ontworpen. Mail me hier even en je krijgt het gratis toegestuurd.

De ALLERGENEN

[01] Amyl cinnamal (of Hexyl cinnamaldehyde)
– Komt van nature voor in de essentiële olie van kamille.

[02] Benzyl alcohol
Komt van nature voor in de essentiële olie van jasmijn, hyacint en ylang ylang. Wordt in de natuur verder aangemaakt door vele planten, zoals fruit en thee.

[03] Cinnamyl alcohol
Komt van nature voor in de essentiële olie van de storaxboom, Balsam van Peru en kaneelbladeren.

[04] Citral
Komt van nature voor in de essentiële olie vele citrusplanten, citroengras, citroenverbena en meer.

[05] Eugenol
Komt van nature voor in de essentiële olie van kruidnagel, nootmuskaat, kaneel, basilicum en laurier.

[06] Hydroxycitronellal
Komt van nature voor in de essentiële olie van limoen, citroen, zoete sinaasappel, bittere sinaasappel, sandelhout, tangerine en ylang ylang.

[07] Isoeugenol
Komt van nature voor in de essentiële olie van ylang-ylang.

[08] Amylcinnamyl alcohol
Komt van nature voor in de essentiële olie van de storaxboom, Balsam van Peru en kaneelbladeren

[09] Benzyl salicylate
Synthetische essentiële olie met een vage, zoetige bloemige geur. Doet aan perzik denken.

[10] Cinnamal (of cinnamaldehyde)
Synthetische essentiële olie met de geur van kaneel, geïsoleerd uit een schimmel.

[11] Coumarin
Komt van nature voor in de essentiële olie van de tonkaboon, lievevrouwenbedstro en Gelderse roos.

[12] Geraniol
Komt van nature voor in de essentiële olie van roos, Indische geranium en citroengras. In wat kleinere hoeveelheden ook in geranium, citroen en meer.

[13] Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde (of lyral)
Synthetische essentiële olie met de zachte delicate geur van bloemen, zoals lelie en cyclaam.

[14] Anise alcohol (of anisyl alcohol)
Komt van nature voor in anijs

[15] Benzyl cinnamate
Komt van nature voor in Balsam of Peru, Tolu balsam en op Indonesische eilanden groeiende Styrax soorten.

[16] Farnesol
Komt van nature voor in de essentiële olie van ambrettezaad (of muskuszaad), steranijs, kassia, lindebloesem, citroengras en roos.

[17] Butylphenyl methylpropional (of lilial of of 2-(4-tert-butylbenzyl) propionaldehyde)
Komt van nature voor in de essentiële olie van kamille.

[18] Linalool
komt van nature voor in de essentiële olie van basilicum, kassia, koriander, chocolade, grapefruit, sinaasappel, perzik, thee, laurier, gember, lavendel en meer.

[19] Benzyl benzoate
komt van nature voor in de essentiële olie van Balsam of Tolu, Balsam of Peru en verschillende bloemen.

[20] Citronellol
Synthetische essentiële olie uit citronellal, geraniol, geranium rose olie en citronella olie.

[21] Hexyl cinnamal (of hexyl cinnamaldehyde)
- Komt van nature voor in de essentiële olie van kamille en in gekookte rijst.

[22] Limonene (of d-limonene)
Komt van nature voor in de essentiële olie van steranijs, karwij, selderij, sinaasappel, koriander, kardemon, venkel, foelie, goudsbloem, lavendel, citroen, mandarijn, munt, piment, oregano, zwarte peper en hop.

[23] Methyl 2-octynoate (of methyl heptine carbonate of vert de violette)
Synthetische essentiële olie met een sterke fruitige geur. Wordt toegepast om de geur van banaan, peer, doperwt, perzik, komkommer, meloen, abrikoos en aarbei te versterken.

[24] alpha-Isomethyl ionone (of 3-methyl-4-(2,6,6-tri-methyl-2-cyclohexen-1-yl)-3-buten-2-one)
Komt van nature voor in de essentiële olie van pepermunt.

[25] Evernia prunastri (of oak moss extract)
Komt van nature voor in de essentiële olie van eikenmos, een soort korstmos dat groeit op eiken. Wordt in verband gebracht met groter risico op huidproblemen. Bron.

[26] Evernia furfuracea (of treemoss extract)
Komt van nature voor in de essentiële olie van boommos, een soort korstmos dat groeit op dennen en sparren. Wordt in verband gebracht met groter risico op huidproblemen. Bron.

Sulfiet
- Sulfiet komt van nature voor in planten uit de lookfamilie (ui, knoflook, etc). Sulfieten worden gebruikt als toegestane kleurstoffen en conserveringsmiddelen tegen schimmel- en bacterievorming in voedsel. Het wordt in beperkte hoeveelheden toegevoegd bij de wijnproductie om de fermentatie en oxidatie tegen te houden.

Mensen met astma lopen het grootste risico op overgevoeligheid: ongeveer 5 procent van de astmapatiënten krijgt binnen 5 minuten ademhalingsmoeilijkheden na het eten van sulfiethoudend voedsel. Ook personen met een allergie voor aspirine hebben een verhoogd risico voor een heftige reactie op sulfiet (anafylaxie).

Daarom moet in de EU vermeld worden als producten meer dan 10 parts per million (1 mg/l) sulfiet bevatten. Zie hier.